Växtlust-styrelsen besökte Leaderprojektägare i Arvika 12 juni – del 4

19 juni 2024 - Nyhet

I närheten av Glaskogens infocenter i Lenungshammar, Arvika kommun, finns sjön Övre Gla. Där har Övre Glas Fiskevårdsområdesförening (FVOF) genomfört ett Leaderprojekt i vilket de skapat en jättefin och tillgänglighetsanpassad fiskeplats som invigdes hösten 2023. Dit åkte vi för att lyssna på Mats Gustafsson, byggansvarig som berättade om arbetet med att skapa den tillgänglighetsanpassade fiskeplatsen. Den består av två fiskebyggor, en båtbrygga, en toalett och dessutom finns en rymlig grillplats under tak med plats för att sitta och fika eller äta korv vid anpassade sittplatser för de som är hjulburna. Platsen ligger nära bilväg, har en parkeringsyta att nyttja vid vägen och man tar sig enkelt ner med olika typer att rullstolar, permobiler och för den skull även barnvagnar för en stunds härlig vistelse i den fina naturen intill vattnet. Både personer med olika typer av funktionshinder och barnfamiljer har sett använda platsen flitigt denna vår. Det finns möjligheter för fler! Fiskeplatsen är till för allmänheten, men om du vill fiska på platsen Övre Gla/Buvattnet ska du förstås köpa fiskekort inom Övre Glas fiskevårdsområde för att inte fiska olovandes. Fiskekort finns att köpa på Internet via iFiske eller direkt på Övre Glas hemsida som du finner HÄR

Under vårt besök kom även Glaskogsstiftelsens nya verksamhetschef Johan Sperling på besök tillsammans med ansvarig för arbetslaget som sköter om alla vindskydd och rastplatser inom Glaskogsområdet. Stiftelsen har även ett avtal skrivet med Övre Gla FVOF om att se till fiskeplatsen och handikapptoaletten medan fiskevårdsföreningen själva sköter om underhållet. Samarbete är A och O liksom att alla besökare är rädda om den fina platsen som skapats för alla nytta.

En av de tillgänglighetsanpassade fiskebryggorna och ett rastplatsbord i det fria.

Den rymliga grillplatsen med anpassade sittplatser under tak under pågående samtal mellan Glaskogsstiftelsens företrädare och representanter från Växtlust Värmlands leaderstyrelse.

Att tända en mysig grillbrasa under korrekta former på anordnad grillplats är inte fel i sommar under naturutflykten. Särskilt trivsamt är det under småregniga dagar. Fiskeplatsen passar lika bra för fiskeintresserade som för barnfamiljer som inte vet vad ni ska hitta på. Passa då på att ta er en tur till Glaskogens fina naturområde!