Växtlust-styrelsen besökte Leaderprojektägare i Arvika kommun 12 juni – del 1

16 juni 2024 - Nyhet

Torsdag den 12 juni hade verksamhetsansvarig och ordförande planerat en besöksresa till slutförda Leaderprojekt i Arvika kommun åt Växtlust-styrelse. Syftet var att följa upp några av de resultat som slutförda projekt har skapat. Vid denna besöksresa träffade vi projektägare som hade arbetat med åtta olika typer av investeringar i sina projekt. Det handlade om ett beredningskök med serveringsluckor, en båt som skulle renoveras och byggas om till passagerarbåt, en ny klubblokal åt en fotbollsklubb, en satsning på besöksgård vid en äppelodling, en besöksplats med kyrkliga förtecken, en multiarena för bygdens barn, unga och äldre, en fiskeplats i naturskön miljö samt en viktig ledbelysning till en elljusbana. Vi kommer att i bild och text beskriva dessa besök i några olika inlägg.

På morgonen besökte vi Brunskogs Hembygdsförening. Där fick Leaderstyrelsen beskrivet alla de verksamheter som Hembygdsföreningen själva och i samarbete med andra genomför under ett år. De fick även höra varför det beredningskök för varm mat, som byggdes upp under ett Leaderprojekt, varit av stor vikt för föreningens matutbud och att det har använts flitigt sedan starten. Föreningen har under senare år satsat än mer på barnfamiljer som sina viktigaste besökare. Detta för att även trygga intresset för framtida besök vid arrangemang i hembygden samt för ideella insatser på hembygdsgården vid behov. För att familjer ska trivas under en dag måste utbudet av mat fungera även för yngre barn och tonåringar, inte enbart för vuxna besökare som är vana vid klengås, motti med fläsk och våfflor. Därför har hamburgare, korv med mos, köttbullar och andra varma rätter, som nu kan beredas i det nya beredningsköket, varit av stor betydelse för att kunna locka fler barnfamiljer till Hembygdsföreningens välbesökta arrangemang såsom hantverksmarknad, Gammelvala 20-25 juli 2024, olika auktioner och julmarknad m m.

Projektgruppen (Gert Bergström, Ellinor Engström och Lillemor Hansell samt köksansvarig) berättade om projektet för delar av styrelsen

Efter besöket hos Hembygdsföreningen följde Gert Bergström med oss till båten Värmeln, som f n ligger förtöjd vid hembygdsgården. Gert är även medlem i Andelsföreningen Bogserbåten Borgvik, som genomförde renoveringen av båten Värmeln. Tanken var att också kunna registrera om båten till passagerarbåt för båttrafik på sjön Värmeln såsom beskrevs i det Leaderprojektet. Växtlusts ledamöter fick stiga in i båten, ta del av den fina träinredningen och det gedigna renoveringsarbetet i stort som projektet medfört. Väldigt många ideella timmar har lagts ner av arbetslaget som renoverade denna båt med ytterst begränsade projektmedel att tillgå. Det står helt klart, så ett stort tack för det. Dock återstår ännu lite formalia innan båten kan tas i bruk för passagerartrafik, men det håller vi tummarna för att det blir klart inom kort.

 

Gert Bergström berättade om renoveringen av båten Värmeln.

Efter att ha tagit del av de två första investeringsprojekten gick besöksresan vidare till fotbollsklubben Kronans FK (se resan del 2).