Besök på Linhagen gård utanför Säffle – väl värt resan dit

7 juli 2024 - Nyhet

Torsdag 4 juli besökte verksamhetsansvarig Ewa Ryhr A och f d Leader-styrelseledamot Lars Pettersson, biodlare från Kila, Linhagen gårds ägare Christian och Susanne Paulsson i Håverud. På Linhagen gård, som ligger vid gamla landsvägen mellan Säffle och Åmål inom Säffle kommun, har tidigare ett Leaderprojekt genomförts i Christians regi. Projektet startades efter beslut i Växtlust Värmlands leaderstyrelse på sommaren 2020 och slutredovisades i november 2021 dvs i slutskedet av Covid-19-pandemin. Projektet innehöll byggandet av gårdshuset, som nu rymmer lantbutik, cafédel och rymlig toalett med skötbord. Huset har tre dörrar som vetter ut mot yttergårdens försäljning av jord, gödsel m m, in till det kombinerade växthuset respektive mot uteplatsen i det fria. Leaderprojektet innehöll även uppförandet av själva växthuset och iordningställandet av uteplatsen. Tanken med projektinsatsen var att kunna sälja varor producerade på gården och i närområdet genom butiken. Med butiken som nav skulle gården också kunna skapa sig ytterligare näringsgrenar t.ex bättre synliggöra de bäddar för uthyrning i två hus som också finns tillgängliga på Linhagen gård.

Ägaren Christian Paulsson förevisade det kombinerade växthuset för f d ledamoten i Leaderstyrelsen Lars Pettersson, Kila.

Nu, 2,5 år senare är den verksamhet som påbörjades genom leaderprojektet i full blom. I lantbutiken finns varor av flera slag, främst mat och dryck, men även ett visst sortiment av hantverksprodukter till försäljning. I byggnaden ryms även en köksdel, där Susanne tillverkar caféets hembakade kakor. Där bereds också de smörgåsar som serveras i caféet. Även glutenfria smörgåsar tillhandahålls vid efterfrågan. I växthuset kan gästerna inta sitt kaffe och samtidigt njuta av de pelargonior som odlats fram till försäljning på gården, om gästerna föredrar att sitta inomhus. Det finns också stora gröna växter i växthuset, som ger bord och stolar en skön känsla av grönska och lummighet under tak.

De båda ägarna Christian och Susanne Paulsson i samspråk med Lars Pettersson under en trevlig fikastund i växthuset, där även fler gäster befann sig denna eftermiddag.

En översiktbild över gårdsplanen där även jord och gödsel i säck kan inhandlas utan fikabesök, för de som föredrar ett rent inköpsstopp.

Det huvudsakliga sortimentet i lantbutiken är just nu mat och dryck av olika slag, berättade Susanne.

Ett begränsat sortiment av hantverksprodukter finns också till försäljning.

Utanför växthuset finns en trevlig uteplats med fin inramning alldeles intill en skogsglänta. I gläntan kan barn som ledsnat på bilåkande leka en stund medan de vuxna fikar. Om hundägare kommer på besök kan hunden kopplas vid ett träd i gläntan och erbjudas en vattenskål under fikastunden. Det går även att hyra de båda stugorna på gården via verksamheten B & B. Läs mer om Linhagen gård.

Efter projekttiden har också nya idéer dykt upp hos gårdens ägare. Christian har t.ex startat en e-handel för fågelmatsförsäljning (pippifoder.se) som erbjuder hemtransport. Fågelmat som skalade solrosfrön, jordnötter, talgbollar, hampafrön finns i storlekar mellan 10 kg och 25 kg. Man säljer också fågelmatare och andra tillbehör för fågelmatning. Det nya företaget har kunnat anställa två personer, kul! Läs mer om Pippifoders fågelmat.

Mycket inspirerade efter detta trevliga besök i ett besöksmål väl vårt ett stopp under sommarens olika resor i Värmland och Dalsland styrde jag och Lars kosan hemåt. Butiken hann stänga för idag, men öppnade redan nästa dag igen liksom på söndag. Välkommen du också!

Efter klockan 15 håller Linhagen gård stängt för förbipasserande gäster torsdagar och fredagar. Under söndagar är det öppet kl 12-15.