Innovationsgruppen på utbytesresa till Österrike

5 juli 2019 - Nyhet

I början av juni, närmare bestämt den 3-6 juni, genomfördes det första utbytet med Österrike inom vårt internationella samarbetsprojekt. Resan gick av stapeln en fin sommarmorgon och vi reste med Hjerpe Buss till Gardermoen för vida färd med flyg från Oslo till Zurich i Schweiz. Därifrån åkte vi tåg tre timmar genom fina alplandsskpa till Landeck i Österriek och vidare med ännu en buss till Ried,där vi checkade in på hotellet efter en 12-timmarsresa. Vi avslutade kvällen med middag tillsammans med det mottagande leaderkontorets projektledning. På tisdag och onsdag genomförde vi sen fulla programdagar med många besök och möten med intressenter och företagare i leaderområdet.

Dag 2 fick vi träffa leaderpersonalen i Landeck som berättade om sitt område, arbetet och de lokala projektdelar. Ett antal inbjudna företagare från leaderområdet berättade om innovativa verksamhetsidéer. Vi besökte sen företagsledaren för Der Grissemann i Zams, ett stort intressant varuhus med såväl solpaneler på taket som lokala produkter lanserade under särskilt varumärke i varuhuset och ett vattenkraftverk i Stanzertal.

Dag 3 besökte vi Naturpark Kaunergrat i Fliess och borgen Altfinstermünz, som låg nära deras trerikesröse mellan Österrike, Schweiz och Italien i området Terra Raetica. Programmet var välfyllt, en mix av våra önskemål och vad värdarna ansåg typiskt för deras leaderområde, men vi hade i huvudsak bra och intressanta dagar. Detta fick vi bekräftat av deltagarna under återträffen med processteg 2 den 17/6. Företagarna nämnde särskilt den österrikiska stoltheten över sina olika verksamheter och skapelser som utmärkande och något att ta efter och lära oss av.

Du kan läsa hela programmet i engelsk version här nedan samt se en kortare film som finns på Youtube som en mediaansvarig i mottagarområdet sammanställt från några av våra besök i Österrike. Visst är det fina bilder vi tagit med oss hem? Vi har många många fler sparade..Rubrikbilden är tagen vid Naturparken i Kaunergrat.

Läs programmet HÄR

Se klippet HÄR

 

Vy från en besökt bergstopp med betande fjällkor på ena sidan vägen och solcellsanläggning på den andra

På vandring mot Altfinstermünz